Παρακαλώ Περιμένετε...
headshot

 Η Ματίνα Ασημακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης από όπου αποφοίτησε το 1983.

Παρακολούθησε "ευδοκίμως" το ειδικό ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης υποψηφίων εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985)

Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1985 και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1994.

Από το 1984 και έως το 2009 ήταν συνεργάτης στο Δικηγορικό Γραφείο του Καθηγητή Γιώργου Παπαδημητρίου που πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του Περιβαλλοντικού Δικαίου στην Ελλάδα και συνέβαλε στην εμπέδωσή του.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε διαχειρίστρια της δικηγορικής εταιρείας «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΛΩΡΟΥ & Συνεργάτες» (2011-2017).

Συμμετείχε ως εταίρος στη δικηγορική εταιρεία «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΠΙΜΠΛΗΣ & Συνέταιροι» (2018).

Συνεργάσθηκε με την εταιρεία «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Α.Ε.» (2000-2014) και διετέλεσε Ειδική Νομική Σύμβουλός της σε θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, απαλλοτριώσεων και αναπλάσεων (2010-2014).

Την περίοδο 2010-2011 ήταν νομική συνεργάτης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Υπήρξε μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΕΚΑ για το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ (2011), της Ερευνητικής Ομάδας του ΕΜΠ στο Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Μεταλλασσόμενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλης Αθήνας-Πειραιά» (2011-2012), και της Ομάδας εκπόνησης της μελέτης «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης» (2016).

Ειδικεύεται σε υποθέσεις περιβαλλοντικού, χωροταξικού και πολεοδομικού δικαίου καθώς και σε υπαλληλικές και πειθαρχικές υποθέσεις.

Έχει χειρισθεί υποθέσεις Περιβαλλοντικού και Πολεοδομικού-Χωροταξικού Δικαίου μείζονος ενδιαφέροντος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχει εκπροσωπήσει πολλά νομικά πρόσωπα, φορείς και ιδιώτες ενώπιον των διοικητικών αρχών και των διοικητικών δικαστηρίων, όλων των βαθμών δικαιοδοσίας.

Είναι μέλος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την σύνταξη Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2020 - ).

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος WWF Ελλάς (2019 - ) και της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας (2015 - ). Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Νόμος και Φύση" (1984) και συμμετέχει στη συντακτική ομάδα της ομώνυμης ηλεκτρονικής έκδοσης (www.nomosphysis.org.gr).